Kleinescholentoeslag blijft

Feb 03, 2014 door Teachers Channel

Het kabinet gaat de toeslag van honderden kleine scholen toch niet schrappen. Deze afspraak hebben de D66, ChristenUnie en SGP gemaakt met het kabinet.

Staatssecretaris Dekker (Onderwijs) wilde vanaf 2016 de toeslag van de kleine scholen naar gemeenten en provincies overhevelen. Die zouden het geld moeten gebruiken om fusies en samenwerking te stimuleren. Dekker: “Het kabinet en de vijf partijen delen de aanpak dat de kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs ook in gebieden met krimp gegarandeerd moet blijven”.

Wel is het volgens Dekker de bedoeling dat scholen op deze ontwikkelingen inspelen. Verder is er afgesproken dat scholen die vrijwillig sluiten door bijvoorbeeld op te gaan in een andere school, hun uitslag niet kwijtraken. Deze toeslag mag dan gebruikt worden voor de regio of de eigen scholengroep waartoe de school behoort.

Voorzitter van de Besturenraad van de vereniging van christelijke scholen in Nederland, Wim Kuiper, is blij met de afspraak. Volgens hem draagt de kleinescholentoeslag bij aan de diversiteit, behoud en leefbaarheid. Volgens de voorzitter mag geld geen grote belemmering zijn voor scholen om niet samen te werken. Hij is dan ook blij met het behoud van de toeslag wanneer scholen fuseren. In Nederland zijn er 2400 scholen met minder dan 145 leerlingen.