Pesten hoort erbij

Apr 23, 2014 door Teachers Channel

Pesten en gepest worden hoort bij het opgroeien en is onderdeel van de menselijke aard, aldus Ad Verbrugge, voorzitter van de Stichting Beter Onderwijs Nederland. Volgens de voorzitter, en filosoof, hebben we er allemaal mee te maken gehad en er wordt, bovendien, nog steeds gepest op bijvoorbeeld het werk. 

Verbrugge meent dat pesten niet voorkomen kan worden: "De manier van pesten verandert alleen naarmate je ouder wordt. Het is een proces van volwassen worden en hoeft niet altijd kwaad bedoeld te zijn."

Carolien Gravestijn, psychologe, vindt de opmerkingen van Verbrugge een misvatting. "Sommige ouders vinden dat pesten er nou eenmaal bij hoort en dat is gevaarlijk, want als een ouder het probleem niet onderkent, kan het kind nog verder beschadigd raken". Zij is van mening dat pesten bestreden moet worden, door onder andere met elkaar te praten. 

Verbrugge meent dat er geen oplossing is voor pesten, maar dat scholen daar wel een belangrijk aandeel in hebben. "We kunnen pesten niet de wereld uit helpen, maar daarmee is niet gezegd dat je er niets mee moet doen".