Nederlands onderwijs in top 3

Mei 14, 2014 door Teachers Channel

Het Nederlandse onderwijs staat op de derde plek in de Europese ranglijst van onderwijskwaliteit, uitgegeven door de internationale onderwijsuitgeverij Pearson. Op de eerste en tweede plek staan Finland en Groot-Britannië.

De hoge Britse scoren is te danken aan de uitmuntende kwaliteit van het wetenschappelijke onderwijs aan de universiteiten van Cambridge en Oxford. Belangrijk om te weten is dat het funderend onderwijs in Nederland, beter scoort dan in Groot-Britannië. 

De kwaliteit van het onderwijs in de Scandinavische landen Denemarken, Zweden en Noorwegen scoort minder hoog dan in Nederland. Opmerkelijk, omdat deze landen vaak bejubeld worden om hun kwalitatief hoog onderwijs. Onze buurlanden scoren beduidend minder goed dan ons land.

Op de lijst van Pearson staan ook niet-Europese landen. Hierop neemt Nederland de zevende plaats in. De top drie bestaat uit Zuid-Korea, Japan en Singapore. De laatste drie op de lijst zijn Brazilië, Mexico en Indonesië. 

Aan de basis van de lijst (Global Index of Cognitive Skills and Educational Attainment 2014) van Pearson staan verscheidene onderzoeken naar onderwijskwaliteit van onder andere organisaties als Progress in International Reading Literacy Study (PIRLS), de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en het Programme for International Student Assessment (PISA).